Follow by Email

tisdag 1 november 2011

Tentaångest

Hjärtsvikt är när hjärtat sviktar i sin pumpfunktion och inte kan upprätthålla de metabola kraven från perifera vävnader. Funktionsmässigt ett tillstånd där hjärtat inte kan upprätthålla tillräcklig slagvolym. Tentaångest är när man hellre skulle ha hjärtsvikt än att sitta i en tentasal och skriva för livet mot en tickande klocka, rädd att inte uppfylla lärarnas krav på intelligensnivå för att bli godkänd. Funktionsmässigt ett tillstånd där man är livrädd för att inte lyckas förmå sig att upprätthålla tillräcklig intelligensnivå i förhållande till dem andra i salen.

Smärtlindring vid hjärtinfarkt är viktigt därför att det minskar katekolaminpåslaget (och därmed "hjärtstressen") och på så vis ger hjärtmuskelcellen en ökad chans till överlevnad. På ungefär samma vis som att hälla upp ett stort glas rödvin kan minska tentaångestpåslaget hos en panikstuderande.

Man slits mellan hopp och förtvivlan. Ena stunden känner man sig oerhört smart, för att gå och hämta en kopp kaffe och återkomma till samma fråga och inse att man drabbats av en hjärnpares. Man får motorisk afasi som uttrycker sig på så vis att man försöker svara på frågan, men det endast kommer ut frampressade, monotont upprepade, obegripliga sammansättningar av vokal och konsonantljud med tillblandning av svordomar och allehanda kraftuttryck. Hoppet stiger snabbt och lyckan blir fullständig när man inser att om detta var på riktigt så vet jag var min skada sitter-i Brocas fält i pannloben!

Prioriteringar blir märkliga vid tentaångest. Det blir väldigt viktigt att dammsuga, vaxa benen(eller varför inte hela kroppen), läsa ut hela facebook (eller helst hela internet), skriva onödiga inlägg på Blogger, sortera annars oviktiga papper utifrån färgskala och texttypsnitt i alfabetisk ordning och att riva ut hela garderoben för att sedan vika in den igen.

Man ställs inför svåra val och måste helt enkelt lösa dessa på bästa möjliga sätt;
Nej.
Ja.
Ja.
Nej.Nej.Nej.

Efter en lång konversation, diskussion, argumentation med mig själv kommer jag och jag fram till en win-win lösning och en gyllene medelväg;
+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar